29 januari 2019

Een uitmuntende muntenadministratie!

In het Zuiden van ons land begint het langzaam te kriebelen. Carnaval komt er weer aan. Bij menig kastelein rinkelt de kassa als de consumptiemunten worden verkocht. Maar hoe zit het ook alweer met de btw?

Munten kopen

De consumptiemunt wordt niet alleen met Carnaval of Vastenavond gebruikt. Op festivals en in de Nederlandse voetbalstadions kan vaak alleen nog met munten worden betaald. Je koopt ze op een centraal punt waarna de handjes de lucht in kunnen. Bij aankoop is nog géén btw verschuldigd. Je weet immers niet of de munt wordt gebruikt voor een consumptie die met 9 of 21% belast is.

Btw-tarief op ingeleverde munten

Als de klant de munt daadwerkelijk inlevert, is er btw verschuldigd, want dan is duidelijk of het hoge of lage tarief van toepassing is. Grofweg geldt voor eten en non-alcoholische dranken het 9%-tarief. Bieren met meer dan 0,5% alcohol en andere dranken met meer dan 1,2% alcohol vallen onder het 21%-tarief. En verkoop je mixdrankjes die bestaan uit dranken die je ook los verkoopt dan mag je btw rekenen alsof je ze ook los hebt verkocht. Voldoe je niet aan de voorwaarden, dan geldt het 21%-tarief voor de gehele mix, tenzij de mixdrank 1,2% of minder alcohol bevat.

Het bijhouden van een administratie kan lastig zijn in een hossende feestzaal met ongeduldige en dorstige feestvierders aan de bar. Bij de hoofdbar staat hopelijk een digitale kassa waarop de consumpties worden aangeslagen. Tegenwoordig kan er veel gedigitaliseerd worden, maar ik krijg wel eens de indruk dat dit niet overal even goed geregeld is.

Ondeugdelijke administratie: 21% over munten

Met carnaval worden mobiele barretjes in de zaal geplaatst waarbij zelden een digitale kassa aanwezig is. De munten worden ingenomen en in een bak geknikkerd. Bij een muntentekort worden de zojuist ingeleverde munten opnieuw verkocht. Ik heb zelden iemand met een balpen zien bijhouden of er een 9%-frisdrankje of een 21%-biertje wordt uitgegeven (het gaat hier uiteraard om de btw en niet het alcoholpercentage). Met wat geluk is de voorraad vooraf geteld en wordt achteraf bekeken hoeveel vaten, flessen en frikandellendozen er nog over zijn. Wat er exact is geschonken aan de klant is dan natuurlijk niet meer te achterhalen. Is er ook bijgehouden wat er exact op het bladje stond dat de kastelein uit zijn handen laat vallen of als hij een rondje geeft? En staat genoteerd wat de kastelein en het personeel zelf hebben genuttigd?

Bij een ondeugdelijke administratie loop je het risico dat het 21-procenttarief over de volledige muntenomzet wordt toegepast. Je kunt proberen om een soort kantineforfait van 13% toe te passen over het totaal aantal verkochte munten of een forfaitaire regeling op basis van de inkopen, maar of je daarmee wegkomt? Je loopt dan het risico dat de belastingdienst er een muntje uit wil slaan.

Niet-ingeleverde munten

De kastelein is in beginsel geen btw verschuldigd over de niet-ingeleverde munten. Soms kun je na afloop van een evenement of voetbalseizoen de niet-gebruikte munten inleveren. Als men deze moeite neemt dan is ook over deze munten geen btw verschuldigd. Je moet wel een sluitende muntenadministratie hebben bijgehouden van het aantal dat is uitgegeven en ingeleverd. Niets bijgehouden of er een potje van gemaakt? Dan stelt de belastingdienst dat over het volledige ondeugdelijke deel 21% moet worden afgedragen.

Uitmuntende administratie

Ik adviseer om een keurige administratie bij te houden van de verkochte munten en daadwerkelijk ingeleverde munten. Het is tevens raadzaam om goed bij te houden of ze zijn ingeleverd voor consumpties belast met 9 óf 21%. Voorkom zo dat je btw verschuldigd bent over de niet-ingeleverde munten en dat je het hoge tarief over de volledige omzet moet afdragen.

Zorg dat de belastingdienst het niet op je gemunt heeft. De kater komt immers altijd pas later.